Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Ki lakik a könyvtárban?

Hát a Könyvtárlakók! Hogy kik ők? Na az hosszú történet...

Egyszer volt, hol nem... nem, ez így nem lesz jó, hiszen ebből már kinőttünk.

Valahol egy messzi-messzi galaxisban... hm, nem mindenki szereti a sci-fit.

Maradjunk annál, ahogy egyszer már elkezdtük.

„A Könyvtárlakó az olvasó ama alfaja, amely a Gyermekkönyvtárban tartózkodik 2 órától 6 óráig a hét minden napján, kivéve szerdán. A hétvégéket gyakran gyaloglás vagy társastánc kíséretében együtt töltik. Jelenleg veszélyeztetett faj, egyedszáma alacsony, védelmet élvez.

Ismertetőjegyek, tevékenységek: könyv kézben vagy táskában, csapatos bohóckodás, filozofikus megjegyzések, játék, táborozás, tánc, könyvfesztivál látogatás, könyvtármegszállás... Könyvtáron belül falkában vadásznak.

Totemek: Tódor és Sam.

Táplálkozási szokások : mindent megesznek, amit találnak.

Ellenfele nem ismert (valószínűleg évtizedekkel ezelőtt kihalt).”

Hát ezek vagyunk mi.

Az egész úgy kezdődött, hogy új gyermekkönyvtáros került az intézménybe, aki előtte könyvtárostanár volt a helyi általánosban. Természetesen költözött az ottani csapat vele együtt az új helyre. Aztán szépen nőtt a kamaszok népessége, cserélődtek az emberek, míg egy szép napon meg nem jelent Áfonya, Norbi és Attila a könyvtárban. Majd a másik Attila és Csabi, és természetesen a Heltai ikrek, akik (mármint Julcsi és Saci) azóta már az ország másik két végében fárasztják az egyetemi könyvtárban dolgozókat. Szóval elkezdődött a megszállás.

Aztán egy szép napon a könyvtáros kitalálta, hogy ne a gyermekkönyvtárban táborozzunk nyáron, hanem utazzunk el a Mátrába. Bea nénivel, Zsoltival, Krisztával. Ez volt az első együtt töltött nyarunk 2009-ben. Akkor még nem is sejtettük, hogy ennek folytatása is lesz, azt meg végképp nem, hogy az akkori 10 fő mára több mint 30-ra dagad.

2010-ben aztán elkezdődött az igazi „könyvtárlakás”. Minden pénteken játék, minden hónapban Nagy Terv Klub, és minden egyéb más, amit csak kitaláltunk. (Bizony, akkoriban kétszer is forgattak nálunk a Nagy Terv miatt.) Áprilisban voltunk először a budapesti Könyvfesztiválon, ahol azóta minden évben megjelenünk csapatostól szép kék egyenpólónkban. Abban az évben már merészebbek voltunk, és szülői segítséggel Gyulára utaztunk. Ott találkozott csapatunk először Kiss Ottóval. A tervezett 60 perces író-olvasó találkozó rögtön egész délutáni program lett. Aztán az őszi könyvtári napokon kiderült, hogy „Jé, ezek nem csak olvasnak, hanem írnak is! És milyen jókat.” Hát, kreativitásunk határtalan! :)

És természetesen egyre érkeztek az újak. A szülők már tudták, hogy ha kamasz gyermekük nem érkezik haza időben, akkor a gyermekkönyvtárban leledzik. Eleinte nem igazán örvendtek ennek, de beletörődtek, amikor látták, hogy gyermekük a leckével is foglalkozik délutánonként.

2011-ben aztán úgy igazából beindult a gépezet. Már több, mint 20-an voltunk! Csatlakoztak a Könyvtárlakókhoz felnőttek is, köztük kedvenc íróink. Így lett a csapat tagja Kiss Ottó, és a srácok kedvenc gitártanára, Bálint is. Időközben a Nagy Terv Klubból Zöld Bakancs lett, és minden hétvégén együtt járta az erdőt a csapat. Tavasszal indult az első OlvasóPróba, amelyre természetesen beneveztünk, és az előkelő 2. helyen végeztünk. Nagy derbi volt. Közben folytatódtak a péntek délutáni őrületek, jött a Könyvfesztivál, ahol ismét találkoztunk Ottóval, és megszálltuk a kiállítást. Nyáron már 20-an utaztunk Szentendrére táborlakni. Múzeumot látogattunk, lövöldöztünk és jól megáztunk. Ősszel pedig indult a tánc. Igen, nekünk tánccsoportunk is van, és időnként fel is lépünk. (Tessék jönni tapsolni nekünk!)

2012. Érdekes programunk volt együtt a helyi Nyugdíjas Klubbal. Olyan író-olvasó találkozókon vettünk részt, ahol gyerek- és ifjúsági írókkal találkoztunk együtt a nagyikkal. Szívünkbe zártuk Nyulász Pétert és Sohonyai Editet. Ja, és volt táncos fellépésünk a gyereknapon, és vizsgabálunk is tanév végén. Mégiscsak táncosok vagyunk, na!

Nyáron ismét Gyula, már 30-as létszámmal. Találkoztunk Ottóval, és Kiss Lászlóval. Bejártuk a környéket, jól éreztük magunkat, és fájó szívvel jöttünk haza egy hét elteltével.

Gyarapodott létszámunk felnőttekkel: csatlakozott Kiss Laci és Sohonyai Edit is, akikkel azóta is tartjuk a kapcsolatot.

És elérkeztünk a jelenhez. Már szervezzük az idei tábort, bár ebben az évben nem utazhatunk, de akkor is, azért is együtt töltünk egy hetet. Könyvtárlakunk. Igazán.

Tervezzük, hogy ellátogatunk a könyvfesztiválra, hogy táncolunk, amíg csak lehet, és együtt vagyunk, amíg el nem érkezik megint az a pillanat,hogy a csapat 5 főkolomposa elkerül valamelyik távoli egyetemre. Ennek persze örülünk, de valahol fáj is, mert szép volt az együtt töltött idő. Persze Könyvtárlakók maradnak ők is, de nem lesznek itt minden délután.

Viszont akad azért utánpótlás is. Jönnek a tesók, azok haverjai, olyanok, akik csak hallottak rólunk, kíváncsiak ránk, és csak úgy itt ragadnak. Meg persze a „megszállott” pedagógusok, akiknek tetszik ez a kezdeményezés, és felkarolnak bennünket.

Folytatjuk, nem adjuk fel. Várjuk az olvasni szerető kamaszokat, és azokat is, akik csak egy jó csapathoz szeretnének tartozni (előbb-utóbb úgyis a kezükbe kerül egy-egy könyv, és elkezdenek olvasni!).

Egy kis programajánló a végére:

Sok-sok új könyv, amit el kell olvasni, tehát „Olvassunk sokat!”

Péntekenként délutáni őrület: angol klub, társasjáték-party, mozi, stb.

Áprilisban megszálljuk a Könyvfesztivált.

Májusban ballagnak az „öregek”, majd fellépünk a gyereknapon.

Júniusban „csak” megőrülünk, és drukkolunk a szóbelizőknek.

Júliusban vizsgabál, és beindulnak a „kicsik” napközis olvasótáborai, ahol természetesen mi is ott lábatlankodunk. (Hiába, nevelni kell az ifjúságot!)

Augusztusban Könyvtárlakó tábor :)

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16