Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

Varga Mariannára emlékezünk

2017. július 6-án, 91 éves korában elhunyt Varga Marianna néprajzkutató, muzeológus. A magyar népviselettel, népművészettel, hímzett, szövött textilekkel és népi iparművészettel kapcsolatos kutatónak az aszódi Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény is sokat köszönhet, hiszen a számos, a néprajzi gyűjteményben őrzött darabot mutatott be tudományos feldolgozásaiban. (Egyik általa is ismertetett gyerekkendőt egy régebbi bejegyzésünkben már bemutattuk.) Az alábbi kézbevaló kendőt (PMA_N_58.131.1.) Varga Marianna az 1981-ben megjelent, a Turai hímzések motívumvilága című munkájában ismertette. 

A keskeny fehér horgolással szegélyezett kendőnek csak az egyik sarka díszített. Az uralkodó fehérhímzés mellett a mintát lezáró pontsor, a levélsorral szegényezett szív és a két madárka pirossal van kivarrva. A kendőt ismeretlen hímző készítette az 1900-as években, a Petőfi Múzeum 1958-ban jutott hozzá vásárlás útján.

Az 1910-es évektől először sötétkék és piros, később többféle színű fonalat is alkalmazta a fehér mellett, méretük is fokozatosan csökkent. Szélüket gyári szövött szalagokkal és gépi csipkével szegték be.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
i7L7t

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18