Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Vankóné Dudás Juló emlékezete – kiállítás és könyvbemutató

A Galga mente kiemelkedő tehetségű alkotója, Dudás Juló 1919. január 6-án született Galgamácsán és gazdag életpályát futott be. Ennek a jeles évfordulónak emlékére a Galgamácsai Hagyományőrző Egyesület és a múzeum munkatársai közösen állították össze az emlékkiállítást, melyet február 16-án, Julianna napján nyitottak meg.

Számos olyan tárgyat láthat a látogató, ami kuriózum. Ilyen Juló ünnepi viselete, kitüntetései, amiket egyébként a család, leánya Etelka őriz.

A kiállítást Sztán István polgármester nyitotta meg, köszöntőt Ecker Tamás galgamácsai polgármester mondott. A megnyitó közönsége galgamácsai népdalokat hallhatott a Mácsai Menyecskék – Őszirózsa Nyugdíjas Klub és Volter Domonkos bagi népdalénekes előadásban.

A száz éve született kiválóságra Dr. Asztalos István nyugalmazott múzeumigazgató és Ikvainé Sándor Ildikó nyugalmazott főmuzeológus emlékezett, főként személyes élményeket osztva meg a hallgatósággal.

Végül a szerzők, Dr. Klamár Zoltán és Villányi Péter etnográfusok mutatták be a Vankóné Dudás Juló (1919 – 1984) című könyvet, amit az intézménybe látogatók 2500 forintért vásárolhatnak meg. A könyv megjelenését az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatta.

Az ünnepséget szerény fogadás zárta az evangélikus gyülekezeti teremben.

A kiállítás 2019. május 31-ig látogatható.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
GUoTi

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16