Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Tábor az idő nyomában

Az Idődetektívek c. tábor során, mint ahogy az a tábor címéből is gondolható, az időben barangoltunk. Erre mi más is lehetett a legjobb, mint a helyszínül választott Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény termei, terei. Itt tartottuk a foglalkozásokat, innen indultunk kirándulni és ide érkeztünk vissza.

A tábor első napjának témája a KŐKOR volt. A Muzeális Gyűjtemény kőkori termében kezdtük az ismerkedést ezzel a korral. A gyerekek itt megfigyelhették, hogyan éltek a kőkori emberek, milyen eszközöket használtak, valamint a hiányos leletekhez kapcsolódóan lerajzolták, szerintük azok a darabok valójában hogyan is nézhettek ki, mi is volt a funkciójuk. Az elmélyülést segítette a francia Egyszer volt... c. animációs sorozat is, amelyből két részt is megnéztünk.
A nap folyamán elmélkedtünk az időről, készítettünk térképet, a környéken talált kőkori cserépmaradványokból építettünk tornyot, festettünk kőkori amőbát. A gyerekek a legjobban a napórakészítést élvezték, ugyanis a Muzeális Gyűjtemény előtti téren hat napórát is készítettünk. A gnómon egy-egy táborozó volt. Óránként megjelöltök a nap állását. A napórák most is megtekinthetőek.

A napot időszalag-készítéssel zártuk: egy papírhengerre minden gyerek lerajzolta, mi tetszett neki aznap.

A szerdai nap témája a BRONZKOR volt. Az információgyűjtést e napon is a Muzeális Gyűjtemény termeiben kezdtük, majd barlangrajzot festettünk bronz festékkel, agyagoztunk és különféle ékszereket készítettünk. A napot Kassa András, amatőr régész előadása zárta, aki gyűjteményének több elemét elhozta a gyerekeknek, akik láthatták, milyen is lehetett az ősember baltája, sőt, kőmalmon búzát is őrölhettek.

Természetesen ezt a napot is az időszalagunk továbbrajzolásával zártuk.

Az utolsó nap témája az ISKOLÁSKOR volt. A Muzeális Gyűjtemény Petőfi-szobájában Klamár Balázs történész mesélt a gyerekeknek Petőfiről, valamint bemutatta az egykori Schola Latina könyvtárából származó könyveket, amelyeket valószínűleg Petőfi is forgatott, hiszen ő volt az iskola könyvtárosa.

A gyerekek elkészítették saját iskolatáblájukat, valamint felépítették saját kőkori városukat is, amelynek a Kőfalva nevet adták. A "kőváros" megtekinthető a Muzeális Gyűjtemény udvarán.

A napot a táborkiállítás rendezésével zártuk, amely keretein belül megpróbáltuk szemléltetni, mivel is foglalkoztunk a hét folyamán.

Kétszer kirándultunk is a hét folyamán. A keddi napon a gödöllői Királyi Kastélyba látogattunk el, ahol a Hová tűntek? c. múzeumpedagógiai foglalkozáson egy rejtélyt fejtettünk meg. A foglalkozásvezetőtől megtudtuk, hogy a kastély rehabilitációja során előkerült több levél is. Az egyikből kiderül, hogy Sissi két gyermeke, Rudolf és Mária Valéria egy viharos éjszaka után eltűntek. A gyerekek feladata volt a kastélyban bolyongva a nyomukra akadni.
A csütörtöki napon a hatvani Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumba látogattunk és vettünk részt a Csodaszarvas nyomában c. foglalkozáson, amely keretein belül a csapatokra osztott gyerekek a kiállítás tereiben ismerkedtek meg több legendával, valamint több "szarvasos" tárggyal.
Vendégeink is voltak. Kedd délután a Gödöllői Rendőrkapitányság két munkatársa látogatott el hozzánk, akik ujj- és tenyérlenyomatot készítettek a gyerekekkel, valamint válaszoltak minden kérdésükre. Pénteken délután pedig a gyerekek egy nagyon élvezetes nyomozói bemutatón vehettek részt, amely megszervezésében nyújtott segítségért köszönet Bártfai Tobor vállalkozónak és a Szóda Lokálpatrióta Egyesületnek.

A táborban készült képek megtekinthetőek ITT.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
8VuFy

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16