Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Szarmata fibula

Újabb kiállításra készülődvén választottuk hét műtárgyának a képeken látható szarmata fibulát, mely a hévízgyörki római katolikus templom 28-as számú sírjának egyik mellékleteként került elő, a műemléki felújítás kapcsán zajlott 1986-os ásatás során.

A típusát tekintve einsprossen fibel-nek nevezett ruhakapocs kengyele homorú, térd formájú, kiszélesedő lábrésze félkörben végződik. Az efféle kialakítás a II-III. században, a Duna és a Rajna menti provinciákban és a velük határos barbár területeken volt elterjedve. Ebben az időben a Galga-mentén nagy számban éltek a jazigok, akik a szarmata törzsszövetség tagjaiként sokszor viseltek hadat a Római Birodalom ellen.
A bronzból készült tárgyat eredetileg díszes ezüst lemezek borították. A lábrészen még most is megfigyelhető a sűrű geometriai minta maradványa.

A fibulát és több további, az említett ásatáson előkerült tárgyat december 13-tól tekinthetik meg az érdeklődők Hévízgyörkön.

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
y8s2x

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16