Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Sándor első szerelme

Az I. "Galga-menti" Helytörténeti Vetélkedő I. fordulójának egyik feladata a középiskolás korosztálynak így hangzott: Írjatok egy max. 3 perces jelenetet Petőfi egy napja Aszódon címmel. Mint korábban jeleztük, kiemelkedő munkák születtek e feladat kapcsán, melyeket itt közlünk.

Elsőként a Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium csapatának munkáját mutattuk be, most az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium és Kollégium Bízik Veronika, Csapó Júlia és Hegedűs Flóra alkotta csapatának jelentetét tesszük közzé.

Sándor első szerelme 

- Hiába vala Neumann Júlia egy csoda lélek, fel nem zavarja nyugvó lelkem oly annyira, mint drága Emília - gondolta az ifjú Petrovics miközben padtársát, -Esztergályt várta, hogy elújságolja miképp ragadta meg szívét a leányiskola egy tanulója. Noha Aszódon az összes ifjú a kisiskola fele intézte útját, Sándor most először érezte úgy meglelte szíve választottját.

- Szevasz, cimbora – üdvözölte őt a fiú.

- Hát szervusz, Miska! - köszönti viszont. Tudd meg, mi történt ma én vélem, úgy gondolom szerelembe estem.

- Ó, Petrovics, na mondd, ki volt az, szép leány ki előcsalta belőled e nagy szavakat? - lett kíváncsi Esztergály, hisz ő is tudta, milyen ez már.

- Bátyám, bátyám, néked mondom: Cancsinyi Emília az. Tudod, láthatád őt a templomba, a múltkorban is odaadtam néki egy-két versikémet, de képzeld, ő továbbadta azokat édesanyjának. Esetleg volna tanácsid, hogy tudnék könnyíteni szívem nehéz súlyán, méltón szeretni őt? - remélte Petőfi a választ.

- Hajj, jaj, Emília baj. Kedves Sándor, fogjad szívedet, s tedd helyére, csak te tudhatod, mi a rendes rendje - fejezi be egy percnyi gondolkodás után a jó barát.

Ám ekkor ajtó zörren, majd csattan, Koren István az.

- Ejj, ifjak, mit mondtam? E múló vágy elveszhet, akár a porban. Bezárlak benneteket a karcerbe. Estig ki nem jöhettek – mondta Koren.

- Gyorsan szólni kell tanulótársainknak, készítsenek valami élelmet, majd beadogatják az ablakon - súgta Esztergály.

-Meg kellene a költészeti albumom. Most vettem, oly szép poénok vannak benne – válszolt Petőfi.

- Mit sugdolóztok? A másik büntetés viseljétek két hétig a vőfélyi ruhát!

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
Gvu4W

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16