Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Régi idők karácsonya

Közeledik a karácsony. Talán mindannyiunk közül a gyerekek várják ezt az ünnepet legjobban, főleg, akik annyi gyönyörű ajándékra számíthatnak, mint amit Sára Mihály örökített meg 1928-ban.

A rajzot az aszódi Petőfi Reálgimnázium második osztályos tanulója 1928 január 9-én készítette a Velten Armand vezette rajzórán. Sára Mihály már 1925 óta koptatta az iskola padjait, ugyanis az első évet meg kellett ismételnie. Ha tanulmányaiban nem is, de a sportban jeleskedett, Aszódon töltött évei során rendszeresen első helyezést ért el a házi tornavizsgán különböző versenyszámokban, mint távolugrás, plintugrás, 40 méteres úszás, gyorsúszás.

Mihály a képet színes, szűcshímzésre emlékeztető magyaros motívumokkal keretezte. Ilyen motívumokat gyakran rajzoltak Velten Armand tanítványai az órákon és egy fennmaradt fénykép szerint maga a rajzterem (ma múzeumi galéria) falát is ilyen ornamentika díszítette. A rajz kompozíciójának központjában egy füzérrel, gyertyákkal, trombitával, szívekkel és gömbökkel ékesített, csúcsdísszel koronázott karácsonyfa áll. Azt nem tudhatjuk, hogy a kép valós élményeken vagy csak a gyermek vágyain alapszik, minden esetre az ajándékok sokasága, a hintaló, bicska, paletta, trombita, baba, ködmön, táska, könyv sokat elárul a kor gyermekvilágáról és igazi karácsonyi hangulatot varázsol.

Mi is e hangulatban folytatjuk a készülődést, kívánunk mindenkinek békés, boldog karácsonyt!

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
71ln5

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16