Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Rákosi Mátyás és a személyi kultusz korszaka Magyarországon

126 évvel ezelőtt, 1892. március 9-én született Rákosi Mátyás politikus, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke (1952-1953). Magyarország egyik legsötétebb korszakára emlékezve választottuk történeti gyűjteményünkből hét műtárgyának ezt az íróasztalt, melyet Rákosi Mátyás 60. születésnapja alkalmából készítettek ismeretlen alkotók.

A Rákosi-kultusz 1952-re érte el tetőpontját, és a „bölcs vezető” 60. születésnapja adott alkalmat arra, hogy Magyarországon is elmélyüljön a Sztálini rendszerhez hasonló személyi kultusz. Ekkor az ország dolgozói saját készítésű ajándékok tömkelegével árasztották el „minden magyar munkás édesapját”. A képeken látható asztal - aprólékos kialakítású intarziás díszítésével - kiemelkedő darabja lehetett a pártvezért köszöntő ajándékok garmadájának.

Az asztal lábain körbefutó intarzia berakású képek témaválasztása jól jellemzi a korszak politikai propagandáját. Talán az egyik leghangsúlyosabb ezek közül a társadalom újraformálásának kísérlete, mely címszavakban a kor politikai nyelvezetén csak úgy említettek, hogy „a falu és város egyre mélyülő barátsága”. A Rákosi-korszakban a mezőgazdasági dolgozók jelentős része a rendszer által teremtett kilátástalan körülmények miatt elhagyta addigi pályáját és a kikerülők döntő többsége az erőltetett ütemű fejlesztés következtében állandó munkaerőhiánnyal küzdő iparban, ezen belül is elsősorban a nehéziparban és a bányászatban találtak új megélhetési lehetőséget.

Ez "az egyre mélyülő barátság" több variációban is megjelenik az intarziás képeken, például: népviseletbe öltözött nők és férfiak egymásba kapaszkodva körtáncot járnak a búzamezőn, a háttérben a bal oldalon apró parasztházak sorakoznak, de a jobbon már gyárkémények sora füstölög.

A téma talán a fenti intarzián jelenik meg a legmarkánsabban. A kép két részre osztható és ugyanúgy, mint az előzőnél bal oldalon falusi házikók sorakoznak, jobb oldalon pedig egy gyárépület, de az előtérben már  azt láthatjuk, hogy a parasztok egy hídon keresztül masíroznak a gyárba dolgozni.

Hangsúlyosan megjelenik a képeken a hidegháború következtében fokozódó militarizmus is. A fegyveres konfliktusra való készülés annyira áthatotta a korabeli Magyarországot, hogy még az ilyen iparművészeti tárgyak esetében is szinte kötelező volt szerepeltetni a témát. Nem véletlenül Rákosi Mátyás egyik kedvenc mondása volt, hogy "a mi országunk nem rés, hanem erős bástya a béke frontján". Az intarziákon ábrázolt ütőképes, modern hadsereg is ez jelképezte.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
5R3fv

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16