Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Podmaniczky emlék

A művészi vénával megáldott Podmaniczky Lajos (1803-1872) főleg kitűnő zenészként, zeneszerzőként vált ismerté. Szerzeményei, mint az Ungarisches Rondo (1818), vagy a Három dal (1821) nyomtatásban is megjelentek. A Váró leány címen közölt dala (1823), mely egy Kölcsey vers megzenésítése volt, kiadása után rövid idővel országos népszerűségnek örvendett.

Lajos báró nem volt könnyelmű, de a gyakorlati érzék teljesen hiányzott belőle. Ennek köszönhetően adóssága egyre szaporodott és 1837-ben már emiatt három darab pest-rákosi rétjét volt kénytelen eladni. Később egészen odáig fajult a helyzet, hogy a teljes öröksége sem tudta fedezni adósságait és olyan megalázó helyzetbe került, hogy rokonainak kellett megvételre felajánlania családi emléktárgyait.

A fent látható levelet Lajos báró az udvari ágenséhez írta. Az udvari ágens (agens aulicus) akkoriban egy különleges munkakör volt. Az ügyvédek egy speciális csoportjához tartozó személy, aki Bécsben a Kancellárián különböző érdekcsoportok megbízásából folytatott lobbi tevékenységet.

Érdekességként említhető, hogy Lajos báró a levél elején említett egészségügyi problémáját érdemes fenntartásokkal kezelni, mert köztudomású volt róla, hogy hipochondriában szenvedett.

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
v3OnQ

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16