Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Ostyasütő

Karácsonyhoz közeledvén ezúttal egy, a karácsonyi böjti időszakban gyakorolt szokáshoz, az ostyahordáshoz kapcsolódó tárgyat választottunk ki gyűjteményünkből. Az ostyasütők használatáról már a 13. századból vannak adataink, a későbbi évszázadokban szerepelnek templomok felszereléseit összeíró leltárakban, városi céhek, háztartások felszerelései között. A népszokás szerint egyes vidékeken a tanító, kántortanító az iskolás gyermekekkel minden családnak küldött ostyát, viszonzásul a családok különböző élelmiszereket küldtek. Az ostya fontos része volt a karácsonyi vacsorának, egy-egy darabot a karácsonyi morzsához is eltettek belőle.

Az ostya elkészítéséhez ostyasütő vasat használtak, egy ilyen tárgyat őriz gyűjteményünk is. Az ostyasütő kovácsoltvasból készült, két tányérja ovális formájú, a két nyelet a tányér külső feléhez forrasztották, mely az ollóhoz hasonlóan egy vasszögön forogva nyitódik. A nyél a vasszög alatt egyenesen folytatódik, szögletes, a végén legömbölyített. Az egyik nyél végében egy karika van, mely a másik nyél fogazott részébe akasztható. Egyik tányérjának belső felét minta díszíti: a középpontban álló keresztet pontokból álló minta és növényi ornamentika veszi körül. A műtárgyat 1978-ban leltározták be a Néprajzi Gyűjteményünkbe, de pontos használatáról nem sokat tudni, csak az valószínűsíthető, hogy Aszódról származik.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
FnCfo

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16