Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

Miklós estvei bohóságok

December 6-án Mikulás, vagyis Szent Miklós napját ünnepeljük. Miklós püspök a kisázsiai Myrában működött, ahol 343. december 6-án hunyt el. A nyugati egyházban csodatevő híre akkor terjedt el, amikor ereklyéit 1087-ben az olaszországi Bariba vitték. Kultusza hazánkban is korán elterjedt, emlékét helynevek, templomok, képzőművészeti alkotások őrzik.

1958-ban Miklós napját eléggé sajátosan, bállal ünnepelték meg a Járási Nőtanács tagjai. A  Mikulás-napi bálozást nem nevezhetjük éppen hagyományos eseménynek, de a napjainkban gyakorolt ajándékozás is részben újkeletű, városi eredetű szokás. Az ablakba, cipőbe tett ajándék osztrák kapcsolatokra utal, elterjedésében a gyáripar népszerűsítésének is fontos szerepe volt. Maga a Mikulás cseh eredetű szó, a tizenkilencedik században honosodott meg a magyar nyelvben.

Az ajándékozásnak vannak magyar paraszti hagyományai is: főleg a Dunántúlon és a magyarlakta területek északi részén volt ismert a Mikulás-járás. A játék lényege az, hogy Miklós püspök kíséretével együtt betér a házakba vagy a fonóba, és ott vizsgáztatja, imádkoztatja, majd tudásuk és viselkedésük szerint jutalmazza, vagy fenyíti a gyerekeket vagy a lányokat, illetve sokszor a kíséretében lévő ördöggel fenyítteti őket. Ilyen gyóntatás-paródia vannak adatok a nem is túl távoli Ipolyszécsénykéből és Ipolyszögből is.

Az Ipoly mentéről és a Felső-Galga mentéről is érkeztek diákok az aszódi gimnáziumba, ezért elképzelhető, hogy hasonló szokásra utal az iskola Rendtartása, melyet Koren István állított össze az 1830-as években. A „Miklós estvei bohóságok” nem csak tiltva voltak, de „börtönnel, sőt keményebben is büntettettek”.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
MZmtj

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18