Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

Luca napi legénytréfák

A december 13-i Luca nap előestéjén a hagyomány szerint a legények válogatott tréfákat űztek a falvak lakóival, főleg a lányos házaknál kellett résen lenni. A Luca napi legénytréfákat Vankóné Dudás Juli nem csak tusrajzon, de szavakba öntve is megörökítette: 

„Luca előtti estéken a fonóban is igen készültek a legények. Előre megbeszélték a teendőjüket, amit a Luca nevén fognak megrendezni. Amikor lecsendesült a falu, 11 óra tájt megkezdték a Lucázást a lányos házaknál. Felső falu széléről különböző holmikat vittek el az alsóra, cserébe onnan hoztak másikat, hogy mennél nagyobb felhajtás legyen a faluban Luca napján. Kavargott is a nép! Keresték kellékeiket, válogatták, cipelték vissza háton, taligán, ahogy éppen tudták. Volt is takarítás az estén az udvarokon! Elvitték a legények, amit találtak, vagy kivitték az útra, felvitték a ház tetejére. Meg olyat is tettek, hogy a kútba is bedobták, amit találtak. Egy lányos háznál szétszerelték a szekér kocsit és a kútba bedobálták. Reggel a gazda kereste, sehol sem találta. Akkor jött rá, amikor vizet akart húzni a kútból és a vödör nem merült meg a sok szekéralkatrésztől. Volt ahol csöndben kieresztették a kocsit és lehúzták a Galga folyóba. Egy másik helyen pedig darabokban felhurcolák a ház tetejére és ott összerakták. Reggel, amikor felébredt a gazda, kétségbe esve látta, hogy a kocsiját felhúzta Luca a ház tetejére. Egész éjjel dolgoztak, hogy mennél több rendetlenséget elkövessenek. Másnap erről beszélt az egész falu, sőt egész esztendőben emlegették.”

A rajzról és a múzeum gyűjteményeiről katalógusunkban bömgészve többet is megtudhatnak:

http://www.museum-digital.de/hu/portal/index.php?t=objekt&oges=45596


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
1CLVT

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18