Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Könyvajánló az Országos Könyvtári Napok alkalmából

Az Országos Könyvtári Napok programsorozata ma már éppen úgy hozzá tartozik az októberi napok hangulatához, mint a pirregő tücskök kedves, nyárbúcsúztató muzsikája. 2016-ban október 3-9. között hangzik majd el országszerte a hívogatás: Találkozzunk a könyvtárban! 

2016-ban már egy évtizedes múlttal készülődnek a könyvtárak az őszi eseményekre. 

A könyvtárak most is valamennyi korosztályra gondolva, eddigi együttműködő partnereik mellé újakat is bevonva tervezik a hét mozgalmas és tartalmas napjait. Összehangolt tevékenységünk a megszokott tartalmas színvonal mellett újdonságokat is kínál a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak ismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal.

A felhívás célja, hogy olyanokhoz is eljusson, akik esetleg nem járnak rendszeresen könyvtárba.

Thomas Mann:" Nem olvashatsz anélkül, hogy hogy olvasmányod föl ne hangolna, meg ne termékenyítene, meg ne változtatna, hogy kedved ne támadna valami hasonlót csinálni és termékennyé válni az élmény hatására."

Íme néhány kedvcsináló könyvajánló könyvtárunkból:

Cave, Roderick, A könyv története. A barlangfestményektől az e-könyvig, Kossuth Kiadó, Budapest, 2015.

Manguel, Alberto, Az olvasás története, Park Kiadó, 2001.

Tevan Andor, A könyv évezredes útja, Gondolat Kiadó, Budapest, 1973.

 

Kiből lesz az olvasó? Ötletek, módszerek szülőknek,pedagógusoknak, Animus, Budapest, 2006.

 

Markus Zusak, A könyvtolvaj, Ulpius-ház, Budapest, 2010.

 

Myron, Vicki, Bret Witter, Dewey. A könyvtár macskája, Könyvmolyképző Kiadó, 2010.

Ráth-Végh István, A könyv komédiája, Gondolat, Budapest, 1978.

 

Az olvasás védelmében. Olvasáskutatási tanulmányok, PONT Kiadó, Budapest, 2010.

 

Dillner, Sabine, Hexilon. A mágikus könyv.

 

Életre kel, amit a könyvbe rajzolsz. Vicces, kalandos, pörgős. Kell ennél több? 10 éves kortól ajánlom.

„A varázsló rendkívül büszke volt új teremtményeire. Összecsapta varázskönyvét, kényelmesen elhelyezkedett egy kövön és izgalommal figyelte a világában zajló vidám hancúrozást. Meglehetősen sokáig üldögélt ekképp, úgy több ezer évig. Aztán nyűgös lett. Elzsibbadt a bal lába és a háta is kellemetlenül sajgott. De az igazi baj az volt, hogy elunta a dolgot. Újból elővette a könyvét, megnyalta a lila ceruzahegyet, és írni kezdett. Egy napsütéses reggelen két veszekedő sellőt fölfalt egy ismeretlen óriáshal. És így is lett.”

Pawagi, Manjusha, A lány, aki utálta a könyveket.

 

„Puff! A könyvek szerteszét repülte. Mindenütt könyvek hevertek, nyekkenve nyíltak szét most első alkalommal, lapjaik felborzolódtak. Eközben fura dolgok történtek. Emberek és állatok potyogtak ki az oldalakról, majd elterültek a padlón. Egymás hegyén-hátán hevertek, szétszóródva a könyvek között, felborítva a székeket.”  S hogy mi történt velük? Visszakerültek-e a mesébe? Olvasd el, és megtudod!

Ende, Michael, A Végtelen Történet.

 

„Vannak emberek, akik sohasem jutnak el Fantáziába, meg olyanok is, akik eljutnak ugyan, de aztán örökre ott maradnak. Kevesen vannak, akik eljutnak oda, majd vissza is térnek. Akárcsak te, Barnabás. És az ilyenek gyógyítják meg mind a két világot.” Sikerül-e meggyógyítani a Kislány Királynőt? Megmenekül Fantázia Birodalom? Minden csak rajtad múlik...

Fombelle, Thimothée de, Ábrándok könyvtára.

Viktória életébe egyszer csak beköltöznek a regényhősök, és eldönthetetlenné válik, mi a regény, és mi a valóság. Fordulatos nyomozása során Viktóriának számos rejtélyt kell megoldania: hol bujkálnak a csejenek, hová tűnt a hangos falióra, és miért tesz a fejére édesapja indiánfejdíszt, ha munkába indul? Az Ábrándok könyvtára egy kis könyv a bennünk lakozó nagy könyvekről. Magyar nyelvű kiadását Timothée de Fombelle könyvszerető magyar barátainak ajánlotta.

A könyvek intézményünk Könyvtárában kölcsönözhetőek.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
3MLLo

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16