Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Könyvajánló a Kávé Világnapja alkalmából

A nyolcvanas évek Japánjából indult el a kezdeményezés, hogy minden év szeptember 29-én megünnepeljük a kávét, a kávékultúrát, 2009 óta pedig immár hivatalosan is megtartják a Kávé Világnapját.

A kávészemek serkentő hatásának felfedezéséhez több legenda is fűződik. Az egyik változat szerint a kávé élénkítő hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel Kr. e. 300-ban, aki észrevette, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthetnek.

A másik történet szerint a Rhazes nevű arab orvos a kávét, a „quawa” nevű élénkítő növényt orvosságként használta, és ő említette Al-Haiwi (A kontinens) című munkájában. 1000 körül Avicenna középkori muszlim gondolkodás egyik legnagyobb alakja is gyógyszerként használta fel a kávét.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először a 15. században Jemenben használták élénkítő hatása miatt, valószínűleg szufi szerzetesek, akik szívesen éltek serkentő szerekkel. Innen került ki és vált ismertté a társadalom minden rétege számára. A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is ismerték.

A magyar szájhagyományban a „fekete leves” kifejezés a 17. századból származik. Az 1680-as évekből a váradi pasa el akarta fogatni Thököly Imre fejedelmet, ezért egy ebédmeghívás ürügyével magához csalta. Thököly azonban elővigyázatos volt és gyanakodott, hogy készül valami ellene, így az ebéd után gyorsan távozni akart, mire az egyik janicsár aga a következő szavakkal tartotta vissza: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!” Miután a vendég kuruc fejedelem megitta a kávéját, láncra verve vitték az isztambuli Héttorony börtönébe. Az úgynevezett „fekete leves”, azaz kávé fogyasztása a török étkezés elmaradhatatlan kellékeként vált ismertté a középkori Magyarországon.

Intézményünk könyvtárában számos kiadványt találnak a kávé szerelmesei. E bevezető után ezeket szeretnénk figyelmükbe ajánlani:

Rudnay János, A kávé, Budapest, Mezőgazd. Kiadó, 1976.

 

Archer, Jeffrey, Kettős mérce. A kávé sokféle aromája. Nincs mit veszítened, Reader's Digest Kiadó, Budapest, 2009.

 

Marten, Helena, A kávé illata, General Press, Budapest, 2011.

 

Krúdy Gyula, Pest-budai hangulatok, Budapest, Alinea, 2013.

Anthony Capella, A kávék költője, Geopen Könyvkiadó, Budapest, 2013.

Hanglemez: Bach, Johann Sebastian, Kávékantáta BWV 211. Parasztkantáta BWV 212. (Zádor Mária, Bokor Jutta és Mukk József előadásában meghallgathatják a következő helyen: https://www.youtube.com/watch?v=7t9vdyEtv4M)

 

A dokumentumok a Kulturális Központ Könyvtárában kölcsönözhetőek.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
qxILm

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16