Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Kóla polip - a hét műtárgya és a PAMI megnyitó

Ma virradóra egy különös lény költözött a múzeumkertbe, egy kólás dobozokból összefűzött polip. Piros tömegfoltja már messziről feltűnik a vele kontrasztot alkotó zöld lombok közül. A nem mindennapi installációt alkotói a fenyőfa ágaira erősítették fel, alatta egy szalagon olvashatjuk készítőinek nevét: Podmaniczky Alapfokú Művészeti Iskola. A szobor története egyszerű, az iskola diákjai a kidobás helyett valamit szerettek volna létrehozni az üdítős dobozokból. Igazi junk art munka ez, mely banális, egyszerű, hétköznapi, mások számára hulladéknak tartott anyagból, színes – és dekoratív - fémdobozokból jött létre. Habár talán kicsit szokatlan az ötlet, az ilyen típusú anyaghasználatnak már lassan egy évszázados hagyománya van az európai művészetben. Úttörői többek között Marcel Duchamp, Pablo Picasso és Vladimir Tatlin voltak,  akik körülbelül egy időben, még az első világháború előtt készítették el az első ilyen típusú alkotásaikat.

A fém oktopusz egyben hirdetés is, a PAMI képzőművészeti tanszak növendékeinek kiállítására csalogat, melyet szerdától láthat a közönség a Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény földszinti termében. Szeretettel várunk mindenkit este hatkor a megnyitón!


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
K9WIW

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16