Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Katalin napra

November 25-én Alexandriai Szent Katalinra emlékezünk. A 4. században mártírhalált szenvedett szentről az egyház és a néphagyományok is megemlékeznek, habár eltérő módon. Ez utóbbi bálozással, valamint különböző szerelmi- és időjárásjóslással.

A szent életéről szóló legenda szerint a keresztény Katalint maga Krisztus jegyezte el, ezért a hajadon lányok Katalint tekintették védőszentjüknek. A házasságra készülő fiatal leányok gyakran fordultak hozzá, hogy jó vőlegényre találhassanak. Szokás volt például Katalin-ágat vízbe rakni, ha karácsonyra kizöldült, a lány a következő esztendőben férjhez ment.

Férjszerzésre jó alkalom volt a Katalin-bál is. A néphagyomány szerint Katalin nappal ér véget a kisfarsang, vagyis a gazdasági évet lezáró mulatozás időszaka. Ettől a naptól kezdve egészen nagyfarsangig nem volt szabad sem lakodalmat, sem bálokat rendezni, a Katalin-napi bál tehát jó ideig az utolsó alkalom a nagy társasági összejövetelekre. Ezeket a mulatságokat nem csak a paraszti társadalomban, hanem a polgárság közeiben is megrendezték. Így történhetett, hogy a hagyomány nem szakadt meg a szocializmus éveiben sem, mint ahogyan ezt a képeken látható 1958-ból származó meghívók is bizonyítják. Érdemes figyelmet szentelni a táncrendnek: a Járási Kultúrházban a vendégek egymás után csárdást, keringőt, angolkeringőt, fox-trottot, tangót és rumbát táncolhattak. Ugyanerre a napra nem csak az Aszódi Petőfi Gimnázium KISZ szervezete, hanem a MÜM 200. Vasas Szakszervezete is rendezett egy hasonló bált (még a két meghívón szereplő figurák is ugyanazok), ahol a tombola és hangulatos zene szintén garantált volt. Sajnos ez utóbbi meghívó táncrendet már nem közöl, de a hideg ételek és az eszpresszó bizonyára sokakat odavonzott az eseményre.

Hogy férjszerzésre a Katalin-ág vagy a rumba lejtése-e a megfelelőbb eszköz, azt ki-ki próbára teheti a következő napokban!


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
IceBF

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16