Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

Hárompercnyi szerelem

Az I. "Galga-menti" Helytörténeti Vetélkedő I. fordulójának egyik feladata a középiskolás korosztálynak így hangzott: Írjatok egy max. 3 perces jelenetet Petőfi egy napja Aszódon címmel. Mint korábban jeleztük, kiemelkedő munkák születtek e feladat kapcsán, melyeket itt közlünk.

Elsőként a Petőfi Sándor Gimnázium, Gépészeti Szakközépiskola és Kollégium csapatának (Helmeczi Beatrix, Jamrisak Zsófia, Szekrényes Linda) munkáját mutatnánk be.

Hárompercnyi szerelem

   Minden egy fáradt, hűvös, őszi reggelen kezdődött. Szeptember közepe volt, már érződött, hogy vége a nyárnak. A hajnali napsugarak bágyadtan sütöttek át a barnába forduló falevelek közt. Újra ősz volt, újra diákok lepték el Aszód kis városát.

   Petőfi ezen a reggelen néhány iskolatársával együtt sétált az iskolába, amikor útközben megpillantották a leányiskola tanulóinak kis csoportját. Nagyrészt szépen öltözött, jól fésült, polgári származásúak voltak, akikre mindig is ámulva néztek a vidéki fiúk. A sok szebbnél szebb fiatal lány közül kitűnt Emília, gesztenye barna fonott copfjával, hasonló színű tekintetével és kerekded arcával. Ifjú költőnk ekkor látta őt először, és ahogy az őszi szellő feltámadott, belekapva a leány szépen rendezett fonatába és a fiú kócos tincseibe, tekintetük találkozott egy röpke pillanatra.

   Petőfi szívében egy új érzés támadt föl. Ez az érzés új tettekre késztette. Beérve az iskola régi, hideg falai közé, aztán a recsegő székekkel teli osztályterembe, hátul helyet foglalt, előkapott egy pergament és egy pennát, majd írni kezdte mindazt, ami fiatal szívében hirtelen felgyülemlett. Miután kész lett, betette egy borítékba és a zsebébe süllyesztette.

   Az órái lassan teltek, az utolsó kicsöngő egy reménysugár volt, hogy talán most újra láthatja Őt. Ugyanazon az úton haladt vissza, és végre megpillanthatta a gyönyörű kis barna lányt, aki épp tekintetével keresett valakit a tömegben. Mikor a két ifjú tekintete találkozott, a lány egy halvány, bíztató mosoly kíséretében elindult az iskola mögötti udvarra. Petőfi gondolkodás nélkül követte az angyali teremtést.

   A még zöldellő réten senki sem volt rajtuk kívül, mindössze a szél susogása hallatszott, ők pedig csak álltak egymással szembe és egy szót sem szóltak. Ifjú szerelmes hősünk minden bátorságát összegyűjtve a zsebébe nyúlt, és zavartan Emília felé nyújtotta a levelet. A lány meglepődöttségében a földre tekintett. A szél lassan fújt, a hajfonat és a tincsek lágyan hullámoztak. Emília lassan feltekintett, félénken a levélért nyúlt és átvette. Megfordította, és a borítékon mindössze csak ennyi állt: „Szívemből szívedhez”

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
8ysh4

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16