Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Ha hideg, akkor disznóvágás

A magyar falusi nép - sőt a városi lakosság egy része is - késő ősszel, karácsony előtt és a tél folyamán máskor is rendszeresen vágott sertést, ezzel biztosítva a család ellátásához az éves hús- és zsiradékkészletet.

A leölt jószág megtisztítását a perzseléssel kezdték, melyet hagyományosan szalmával végeztek. A disznópörkölést az egyik leghíresebb parasztfestőnk, Vankóné Dudás Juli (1919-1984) is megörökítette a falusiak mindennapjait bemutató egyik könyvében, amely A mi házunk tája címen jelent meg 1980-ban. A képhez egy versikét is párosított, ez az eredeti festmény hátulján és a könyvben is olvasható:

Gyere ki a disznótorba!

Lesz pirított füle-farka.

Hurka-kolbász jó szalonna

Szegény ember lakodalma.

Aki nem elégszik meg a könyv lapozgatásával, hanem az eredeti vízfestményt szeretné megcsodálni, az most megteheti a Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériájában, ahol „Falum, Galgamácsa, ahogy Vankóné Dudás Juli látta” címen nyílt kiállítás a múzeum gyűjteményében őrzött több tucat Dudás Juli alkotásból.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
1rJdg

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16