Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Friss könyvajánlónk Isaac Asimov műveiből válogatva

 


 

Isaac Asimov műveit ajánljuk

Orosz származású amerikai író, biokémikus, a sci-fi mestere, polihisztor. Kevés emberre igaz, hogy életművével egy egész műfaj, egy egész kor szellemiségét változtatta meg. Találkozzunk akár egy sci-fijével, akár tudományos-ismeretterjesztő könyvével, a Mester egy percig sem fog untatni.

Saját univerzum

Asimov minden sci-fije egyetlen „univerzumban” játszódik. Minden regény és novella része egy hatalmas, mindent átfogó történetnek, mely az emberiség sorsát hivatott leírni a jövőben. Néha sötét képet fest elénk (A mezítelen nap, Kavics az égben), máskor egy ártatlan történettel szórakoztat minket egy kislányról és kedvenc robotjáról (Én, a robot/Robbie). De egyszer sem hagyja az olvasót „házi feladat” nélkül. Hiszen, aki sci-fit ír, az nem önmagának írja, hanem az elkövetkező nemzedékeknek, akiknek le kell szűrnie a tanúságot a történetekből. Asimov el fog gondolkodtatni, de nem fog a szádba adni semmit, hisz a jövő rajtunk múlik.

Dugattyúk, pozitronagyak és a két évszázados ember

Régebben is létezett a sci-fi. Ám az emberek szemében a robotok szinte kizárólag eszközök, vagy Frankenstein-komplexusos, vérengző gép-szörnyetegek voltak. Asimov azonban megannyi novellában megmutatta, hogy ennek nem kell így lennie. Törvényeket alkotott, melyekkel bebizonyította, hogy a robotok egyszer a mindennapok szerves részei lehetnek. Új tudományágakat fognak szülni, forradalmasítani fogják az ipart, az űrutazást, de még az átlag emberek mindennapjait is (Én, a robot). Talán egy nap újra fogják fogalmazni, hogy mit jelent Embernek lenni (A két évszázados ember). 

Sci-fi, sci-fi... Fantasy!

Bár nem pont fantasy-ra gondolunk, ha Asimov nevét meghalljuk, ám a Mester ilyet is írt, igaz, nem sokat... A frissen beszerzett könyv címe Azazel, és egy (ill. több) természet feletti történetről szól: George Bitternut, a felvágósan szerény úriember, és apró démon-barátjának kalandjait ismerhetjük meg belőle.

„..egy pohár vörösborral”

Asimov keményen írt. Történetei tanulságosak, klasszikusak, és érződik bennük a szavahihetőség. Néha talán száraznak gondolják írásait, esetleg vontatottnak a történeteit, de minden műve hiteles, igazi, klasszikus Sci-fi. Asimov apránként épített fel egy olyan jövőképet, egy olyan univerzumot, mely mellett nem lehet elmenni, ha sci-firől beszélünk.

 Dénes Tibor Attila


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
Csjdb

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16