Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Esküvőre hangolódva

A lakodalmi szezon indulása apropóján a múzeum egyik új szerzeményét mutatjuk be.

A nyár a lakodalmak ideje, aki szombat délután az aszódi főtéren jár, könnyen összetalálkozhat a Városházáról kisétáló friss házasokkal. A menyasszonyok ruházata manapság igen változatos, a rövidtől a hosszú ruháig, a fátyoltól a kalapon át az élő virágból font hippi koszorúig sokféle variáció létezik.

Nem így volt ez a paraszti hagyományokban, ahol az egyéni ízlés háttérbe szorult a tradíciókhoz és a társadalmi elvárásokhoz képest. A most bemutatott, 1950-ből származó, Aszódon viselt koszorú sok hasonlóságot mutat egy ikladi és egy boldogi darabbal. A színek és a szerkezet szinte teljesen megegyeznek, csak olyan apró részletek, mint például a virágszirmok formái vagy a pántlikák különböznek. A drótkötegre erősített textil világoskék nefelejcsek, műselyem ciklámen színű bimbók, fehér kerek szirmú virágok sokaságát ezüstszínű fémszálak, valamint kisebb-nagyobb ezüstszínű gyöngyök díszítik. Külső peremét keretként zöld levelek határolják. A koszorú nem csak a menyecske fejét, de a hátát is díszítette némiképp, hiszen hátul három pár fehér alapon színes rózsás szalag lógott.

A képen látható műtárgy néhány hete került be ajándékként múzeumi gyűjteményünkbe, ezúton is köszönjük a felajánlást!


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
Xn4fS

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16