Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

Boldog új évet kívánunk!

Véget értek az ünnepek, lassan lebontjuk a karácsonyi dekorációt. Gondolkodtak már azon, hogy az örökzöldek mellett miért fagyönggyel díszítjük a lakásunkat?

A most bemutatott, 1913-ból származó képeslapon a párocska a fagyöngy alatt pezsgővel a kezében enyeleg. Ismert szokás, hogy ha két fiatal a fagyöngy alatt áll, akkor meg kell csókolniuk egymást. Talán meglepő, de ennek a tradíciónak a gyökerei egészen a távoli múltba vezetnek.

A fagyöngy már jóval a kereszténység kialakulása előtt, a görög, skandináv és kelta mitológiában is szerepelt. Ez utóbbiak a meddőség elleni gyógyszerként tekintettek rá, ha pedig tölgyfán nőtt - ami igen ritka volt - akkor szent növényként tisztelték.

Pontosan nem tudni, hogy mikortól terjedt el a karácsonyi fagyöngy alatti csóklopás, de népszerűségéről már a 16. századi Angliából vannak írásos adatok. Egy amerikai író, Washington Irving a szokást a következőképpen írta le 1820-ban: „A fiatal férfinak joga volt alatta a lányokat megcsókolnia, minden alkalommal egy-egy bogyót lecsippentve az ágról. Ha minden bogyót letépett, a kiváltság megszűnt.” A viktoriánus Angliában a csók visszautasítása komoly következményekkel járt, a vonakodó hölgy arra az évre lemondhatott a házassági ajánlatokról, megkockáztatva, hogy vénlány marad.

Képeslapunk címzettjének, Wünsch Annuskának ettől nem kellett tartania, hiszen hódolója a távolból is csak rá gondolt, miközben Annus valahol Diósgyőrben egy mulatságba készült…


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
fLc2x

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16