Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

Adventi énekek

Advent időszakába érkeztünk, mely egyúttal az egyházi év kezdetét is jelenti. A liturgiában ehhez az időszakhoz külön énekek tartoznak, melyeket a hívők az énekes könyvekben külön fejezetben olvashattak.

Az általunk kiválasztott Hozsanna! című énekes könyv a katolikus kántorlakásból került a múzeum könyvtárába az épület 2007-es lebontása előtt. A kötetet a világháborút követően, 1948-ban adták ki, egy évvel azután, hogy XII. Pius pápa „Mediator Dei et hominum”apostoli körlevelében híveinek lelkére köti a szent énekek ápolását. A Hozsanna! magyar és gregorián dallamokkal kibővítve közli az eredetileg Harmat Artúr katolikus egyházi zeneszerző és Sík Sándor piarista tartományfőnök által összeállított énektár, a „Szent vagy Uram!” anyagát. Sík Sándor egyébként Gödöllőn végezte az elemi iskolát, mielőtt a Piarista Gimnáziumban folytatta volna tanulmányait. Ő volt, aki már papként római katolikussá keresztelte Radnóti Miklóst 1943-ban a Szent István bazilikában.

 

De kanyarodjunk vissza az adventi énekekhez! A Hozsanna! a képen látható dal forrásaként az 1651-ben megjelent Cantus Catholici című gyűjteményt jelölte meg. Ez volt az első nyomtatott hangjegyes énekeskönyv az egész magyar zenetörténetben, melynek kiadását maga Pázmány Péter sürgette. A kereszténységben hisszük, valljuk… című dal még ma is népszerű a liturgiában. Aki pedig otthon szeretné az éneket meghallgatni, az alábbi linkre kattintva megteheti:

https://www.youtube.com/watch?v=wYfWh-oj4yw

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
gzX4J

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18