Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

A szerelem jegyében

Jövő hét kedden ünnepeljük Szent Bálint napját, melyet sokan az átvett angol elnevezés alapján csak Valentin napként ismernek és szintén külföldi hagyományt követve szerelmüket megajándékozva emlékeznek meg az ünnepről. Bálint napja azonban több, mint egy aktuális divat, gyökerei egészen a római korig nyúlnak vissza.

Szent Bálint, a szerelmesek védőszentje az ókori Terni püspöke volt. A magyar néphagyományban azt tartották, hogy Bálint napon választanak párt maguknak a verebek. E jeles napon átadott szerelmi ajándékokra nálunk a néphagyományban csak elvétve bukkanhatunk, ilyen például az az 1883-ban készült kalotaszegi vetélő (egy, a szövésnél használt eszköz), melyet éppen február 14-re datált a készítője.

A mézeskalács szív tipikus szerelmi ajándék volt, mellyel a vásárból visszatérő legény kedveskedhetett a leánynak. Szlanka János (1878-1969), néhai aszódi mézeskalácsos mester is vásárokon, később már csak az aszódi piacon árusította portékáit. A képen látható gazdagon díszített, tükrös mézeskalácsszívet 1968-ban, mintegy ötven évvel ezelőtt készítette műhelyében. Az idős mesternek ekkor már fia személyében segítője is akadt. A kalács tésztájába nagyon sok mézet kevertek, hogy minél tartósabb legyen, de így is csak arra számítottak, hogy 20-30 évig áll majd el. 

Ha többet szeretnének tudni a mézeskalácsokról és a Néprajzi Gyűjteményről, barangoljanak intézményünk gyűjteményében a MúzeumDigitár segítségével!

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
MA2Ed

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16