Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A nemzetközi tejnap műtárgya

Május utolsó keddje a nemzetközi tejnap. A a tehéntej és a juhtej feldolgozásnak a magyar paraszti háztartásban nagy szerepe volt, ehhez társultak még Erdély egyes területein a bivalytejből készült étkek. Míg a tehén-és bivalytejjel elsősorban az asszonyok dolgoztak otthon, a juhtejből váltakozva a legelőn vagy a parasztházban a pásztor vagy az asszony készített további termékeket. Mindennek eredménye volt az aludttej, a verttej, a tejfel, a túró, a vaj, a savó, a joghurt és a különböző sajtok.

A tejet hagyományosan tejesköcsögökben, az Alföldön alacsony, széles szájú tejestálakban, Erdélyben fa köpülőedényben tárolták. A gyáripar megjelenésével elterjedtek a zománcozott edények, köztük a kannák is. Ilyen kannákat készítettek a huszadik században a budapesti Lampartban és a csepeli Weiss Manfréd művekben is. A kannákat gyakran kékre festették, mely színárnyalat olyan jellegzetesen bizonyult, hogy ma már a „kantakék” szín a köznyelvben külön fogalom.

Ugyancsak kantakék az egyik tejeskanna, melyet a hét műtárgyának választottunk. A képünkön látható két darab ugyanabból az aszódi háztartásból származik, azt bizonyítva, hogy ebből a tárgytípusból egyszerre több, különböző méretű - esetünkben másfél és három literes - darabra is szükség volt.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
bVial

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16