Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

A hónap ajánlata: Kiss Ottó könyvei

Régen nagyon idegenkedtem a kortárs irodalomtól. Úgy gondoltam, hogy csak a klasszikusok, az évszázadok óta a köztudatban élő írók és költők érdemelnek figyelmet, akik most is élnek, azok nem alkothatnak szépet, jót, maradandót. Mi az, hogy egy kortárs egyáltalán Írni Mer?

Egy idő után elkezdtem unni, hogy mindig olyan emberektől olvasok, akik ezer éve éltek és olyan korokról, helyekről, amikről fogalmam sincs. Mikor ez az idő eljött, nem tudtam, mit kezdjek magammal. Már nem kötöttek le a régi nagy kedvencek, de jobbat sem találtam náluk, nem is tudtam, hol keressem, és azt sem mit. Ekkor még nem tudtam, hogy a kortárs irodalom lesz, ami új utat mutat. Igazából nem is változott meg a kortárs művészetről a véleményem. Eszembe sem jutott, hogy utána érdeklődjek. Ez volt a tanácstalanság, ide-oda kapkodás, az új után való kutatás ideje. Sokáig tartott... Ez alatt a (sajnos) évek alatt, volt egy kis közjáték, aminek említése elengedhetetlen a későbbiekre nézve: még nem jutottam túl a régin, mert nem találtam az újat. Ebben az időszakban kaptam meg Kiss Ottó Javrik könyve című művét jutalomkönyvként, egy versenyen. Dühös voltam, hogy nem tudnak valami „normálisat” adni, mindenki tudhatná, hogy kortársat senki sem olvas, amúgy is, ennek az írónak még a nevét sem ismerem, ha legalább a Varró Dani könyvét kaptam volna, róla legalább hallottam már (nem mintha ő kicsit is érdekelt volna). A következő okosságot fogalmaztam meg magamban (büszke is voltam rá! ): „Íme a porfogó könyvek egy jeles példánya: egy könyv, amit nem olvasol, csak a port fogja a könyvespolcodon, de elajándékozni sem fogod soha, mert ajándékba kaptad.” Esélytelen...

Két évvel az eset után (a könyv már jócskán poros volt...), jött a nagy áttörés. A verseny, amin megkaptam a Javrikot, évente megrendezésre kerül és én abban az évben újra a versenyzők közt voltam. Több napos rendezvényről lévén szó, volt lehetőség egy „Bárka”-est beiktatására. A folyóirat képviseletében Kiss Ottó is jelen volt, és a Csillagszedő Márió című könyvéből olvasott fel verseket. Hálás közönségnek bizonyultunk, sikerült minket megnevettetnie, bennem személy szerint pedig nagy érdeklődést keltett. Megjelent a „talán mégis érdemes lenne kortársakat is olvasni” gondolat. Ez a gondolat, rögtön elhatározássá alakult, mikor megláttam Kiss Ottó kezében a Javrik könyvét (a gondolat kifejezésre is jutott a „jé, ezt Ő írta?!” felkiáltásban). Ahogy haza értünk a versenyről (éjféltájt lehetett!) levettem a polcról, az azóta igen nagy becsben tartott porfogót, és addig olvastam, amíg el nem aludtam fölötte. A könyv rögtön a kedvencek kategóriába sorolódott, és jócskán megváltoztatta a kortársakról alkotott véleményemet is. Nem kellett sok idő, hogy a Javrikot a Csillagszedő Márió, Emese almája és a többi kövesse. Most már azért voltam dühös, hogy „Mi az hogy nem törődik senki a kortárs irodalommal? Mi az, hogy nem lehet Kiss Ottó könyveket találni a könyvtárakban?!”

Veletek az Aszódi Könyvtárban, hála a gyarapodó Kiss Ottó rajongóknak, más a helyzet. Ti dúskáltok a Kiss Ottó könyvekben, használjátok is ki a lehetőséget! Javrik még időt kell, hogy adjon nektek, úgy gondolom, de Márió és Emese tárt karokkal vár benneteket! Szedjétek együtt Márióval a csillagokat, és kövessétek Emese példáját: felezzétek el egymással az almátokat! :)

Heltai Sára


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
Phc5K

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16