Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A hónap ajánlata: Jules Verne regényei

Új sorozatot indítunk blogunkon A hónap ajánlata címmel. Havonta kiválasztunk két írót könyvtárunk állományából, akiktől szeretnénk olvasnivalót ajánlani gyerekeknek, fiataloknak, illetve felnőtteknek.

A februári hónap első ajánlata Jules Verne Kétévi vakáció című könyve.

   

Tíz éves voltam, amikor életemben először összeakadtam egy Jules Verne kötettel, történetesen a Kétévi Vakációval. Az a nagy igazság, hogy a történet annyira magával ragadott, hogy minden szabályt megszegtem, csak hogy a lehető legtöbb időt tölthessem új kedvencem társaságában. Titokban olvastam tanulás helyett (ezt a jó szokásomat máig megőriztem), ráadásul este, lefekvés előtt, becsempésztem a könyvet egy zseblámpa kíséretében a paplan alá, ahol aztán addig bújtam, amíg pechemre le nem merült az elem a lámpában. Onnantól fogva nem múlt el könyvtárazás Verne nélkül. Grant kapitány gyermekei, Rejtelmes sziget, Sándor Mátyás és még sokan mások követték egymást felejthetetlen élményekkel ajándékozva meg engem.

Most a Kétévi Vakációról szeretnék mesélni Nektek. Már a címe is nagyon érdekes, hiszen ki látott már ennyi időn át nyaralni valakit? Nem minthogyha nem tudnánk és szeretnénk elképzelni magunkat egy ilyen helyzetben. De mint hamarosan kiderül a vakáció nem minden esetben azonos a kellemes időtöltés és a várva várt pihenés fogalmával.

Egy Új-Zéland-i elit fiúiskola legjobb diákjai fantasztikusnak tűnő jutalmat kapnak. Részt vehetnek egy két hetes hajóúton a sziget körül. Ki nem örülne egy ilyen lehetőségnek? Így van ezzel a tizennégy szerencsés kiválasztott is, senki nem gondolja, hogy élete leghosszabb „kényszernyaralására” készül.

De a baj már indulás előtt megtörténik. A hajó a kifutása előtti éjszaka elszabadul és fedélzetén a mit sem sejtő diákokkal és az egyetlen szintén fiatal hajóinassal hamarosan kiér a nyílt óceánra. A gyerekeknek még megrémülni sincs idejük, hiszen egy hatalmas vihar kellős közepébe csöppennek és csak lélekjelenlétüknek és szerencséjüknek köszönhetik, hogy sikerül átvészelniük az éjszakát. A reggel ismeretlen szárazföld mellett találja őket és egy épp jókor arra vetődő szökőár a partra repíti, a már igencsak megrongálódott vitorlást.

Hőseink, nemhiába voltak iskolájuk legjobb tanulói, ebben az új és cseppet sem veszélytelen szituációban is rögtön feltalálják magukat. Sikerül felderíteniük a terepet és rájönnek, hogy egy lakatlan szigetre kerültek, ahonnan egyelőre nincs menekvés. Így igyekeznek a legkényelmesebben berendezkedni, amíg ki nem tudják találni, hogyan juthatnának haza. Szerencséjükre börtönük igencsak termékenynek és kellemesnek bizonyul. A sziget belsejében, egy barlangban találnak megfelelő szállásra és két év alatt szép és otthonos hellyé varázsolják a környékét. Felfedezik az egész szigetet, elnevezik a tavakat, a hegyeket, egy új kis világot teremtve önmaguknak, miközben abban reménykednek, hogy egyszer majd téved valaki szigetük közelébe és végre hazatérhetnek. Pont erre gondolva a nagyobbak még tanítják is a kisebbeket, nehogy lemaradjanak otthoni társaik mögött.

Egy rémes, viharos éjszakán álmuk részben megvalósulni látszik, mikor újabb hajótörés történik. De hamar kiderül, szigetükre gonosztevők vetődtek és ismét megindul a harc az életben maradásért, csak most nem a háborgó elemekkel, hanem a bűnözőkkel kell megküzdeniük.

Vajon sikerül az egymás közti ellentéteiken felülkerekedve megvédeniük magukat? Miért és hogyan ér véget a két évi vakáció?

Végezetül van egy hírem is a számotokra. Mindezekre a kérdésekre csakis akkor kaphattok választ, ha villámgyorsan megkeresitek a Kétévi Vakációt, amíg valaki más le nem csap rá előtettek!

Jó szórakozást! :)

Heltai Júlia


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
Mip8C

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16