Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

A hónap ajánlata: Isaac Asimov regényei

Isaac Asimov orosz származású amerikai író, biokémikus, a sci­fi mestere, polihisztor. Kevés emberre igaz, hogy életművével egy egész műfaj, egy egész kor szellemiségét változtatta meg. Találkozzunk akár egy sci­fijével, akár tudományos­ismeretterjesztő könyvével, a Mester egy percig sem fog untatni.

Saját univerzum
Asimov minden sci­fije egyetlen „univerzumban” játszódik. Minden regény és novella része egy hatalmas, mindent átfogó történetnek, mely az emberiség sorsát hivatott leírni a jövőben. Néha sötét képet fest elénk [A mezítelen nap, Kavics az égben], máskor egy ártatlan történettel szórakoztat minket egy kislányról és kedvenc robotjáról [Én, a robot/Robbie]. De egyszer sem hagyja az olvasót „házi feladat” nélkül. Hiszen, aki sci­fit ír, az nem önmagának írja, hanem az elkövetkező nemzedékeknek, akiknek le kell szűrnie a tanúságot a történetekből. Asimov el fog gondolkodtatni, de nem fog a szádba adni semmit, hisz a jövő rajtunk múlik.

Dugattyúk, pozitronagyak és a két évszázados ember
Régebben is létezett a sci­fi. Ám az emberek szemében a robotok szinte kizárólag eszközök, vagy Frankenstein­komplexusos, vérengző gép­szörnyetegek voltak. Asimov azonban megannyi novellában megmutatta, hogy ennek nem kell így lennie. Törvényeket alkotott, melyekkel bebizonyította, hogy a robotok egyszer a mindennapok szerves részei lehetnek. Új tudományágakat fognak szülni, forradalmasítani fogják az ipart, az űrutazást, de még az átlag emberek mindennapjait is [Én, a robot]. Talán egy nap újra fogják fogalmazni, hogy mit jelent Embernek lenni [A két évszázados ember].

Sci­fi, sci­fi... Fantasy!
Bár nem pont fantasy­ra gondolunk, ha Asimov nevét meghalljuk, ám a Mester ilyet is írt, igaz, nem sokat... A frissen beszerzett könyv címe Azazel, és egy (ill. több) természet feletti történetről szól: George Bitternut, a felvágósan szerény úriember, és apró démon­barátjának kalandjait ismerhetjük meg belőle.

„..egy pohár vörösborral”
Asimov keményen írt. Történetei tanúságosak, klasszikusak, és érződik bennük a szavahihetőség. Néha talán száraznak gondolják írásait, esetleg vontatottnak a történeteit, de minden műve hiteles, igazi, klasszikus Sci­fi. Asimov apránként épített fel egy olyan jövőképet, egy olyan univerzumot, mely mellett nem lehet elmenni, ha sci­firől beszélünk.

Dénes Tibor Attila

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
0KO7p

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16