Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya

A FÖLD NAPJA alkalmából a hét műtárgya Székely Bertalan Mezei tájkép (karton, tempera - 33,5 x 47,8cm) c. képe.

A XX. századi emberiségnek szembesülnie kellett azzal, hogy a történelmi idők során, jelentősen károsította életvitelével a teremtett világ természeti rendjét.

 Ezért 1970 óta, egy megkülönböztetett napon, április 22.-én nemzetközi összefogással, ünnepélyesen összpontosított figyelemmel tekintjük át a Föld természeti környezete megóvásának lehetőségeit.

Az Aszód Városi Kulturális Központ, a 2014. évi Föld Napja tiszteletére, ajánlja az intézmény honlapját látogatók számára, hogy álljanak meg egy pillanatra Székely Bertalannak, a múzeum gyűjteményében őrzött, mezőt ábrázoló, kisméretű tájképe előtt.

A monumentális történelmi festményeiről ismert alkotó életművében, akkor vált kiemelkedő jelentőségű, önálló témává a természethez fűződő bensőséges, személyes kapcsolata, amikor a Pest megyei Szadán, 1885-ben vásárolt házában, illetve annak kertjében hosszú nyarakat tölthetett. Itt került közvetlen kapcsolatba a teremtés rendjének elevenségét, észlelni engedő elemi erők folyamataival, valamint a növény- és állatvilág meg az elemi erők kölcsönös egymásra hatásának történéseivel. A mezei táj festett képén szinte keveredik a föld és a levegő illata. Egymással való kapcsolatuk láthatatlan mozgásait pedig – az eget és földet összekötő – fény játéka teszi érzékletessé.

A természeti valóság e kicsiny darabja a teremtés teljességének modelljeként jelent meg Székely Bertalan kartonján, a XIX. század utolsó évtizedében.

Érzik-e, hogy a kompozíció máig észlelhetően őrzi azt, az egyedülálló megtartó erőt, amelyet a teremtés rendje jelenthet az emberi létezés számára?

Tapasztalják-e, hogy kicsinységünknek a monumentalitás iránti csodálatában felébreszti a festmény a morális elkötelezettség érzését is?

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
t2w0a

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16