Aktuális hírek

Könyvtári nyitvatartás

Kedves Olvasóink! Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 12.08-án könyvtárunk 8 órától 16 óráig lesz nyitva. 12.09-én könyvtárunk Zárva tart. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya

 A romák világnapja alkalmából a hét műtárgya:
 

 

PÉLI TAMÁS (1948–1994): Törvény előtt (olaj, farost / 100X120 cm)

1979-ben az aszódi Petőfi Múzeum kiállítást rendezett Péli Tamás festményeiből. Ezen a tárlaton szerepelt a „Törvény előtt” című munkája is, amelyet az akkori városi tanács megvásárolt.

Az Önkormányzat 2014. áprilisában az Aszód Városi Kulturális Központ múzeumi képzőművészeti gyűjteményének ajándékozta az alkotói életmű, azóta reprezentatívvá vált darabját.

Péli Tamás a magyarországi cigányság sorsát és hitvilágát jelenítette meg mágikus-realista kompozícióin. A festészet mellett íróként és közszereplőként is szolgálta a hazai kulturális és politikai életet. Életének utolsó évében országgyűlési képviselőként is tevékenykedett.

Festészetének kiváló ismerője, Kerékgyártó István az alábbiak szerint jellemzi pályáját: „Tehetsége, iskolateremtő képessége és egyéniségének vonzereje, kisugárzó hatása folytán központi szerepet játszott a cigány képzőművészek között, sőt mondhatni az egész roma művész értelmiségnek meghatározó vezéregyénisége volt.” (Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány 2005.)


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
nmGxm

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18