Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya

A Magyarországon erős gyökerekkel rendelkező Mária kultusznak a laikus népi vallásosságban megjelenő példája ez a kép. Drótra fűzött gyöngyökkel oválisan keretezve Mária Szeplőtelen Szíve ábrázolást láthatunk. A tárgy 1980-ban került néprajzi gyűjteményünkbe.
Apropóját az adja, hogy a római katolikus vallásúak a mai napon ünneplik Mária születését.  Magyarországon ezt Kisboldogasszony, vagy Kisasszony napjaként nevezik.  A jeruzsálemi hagyomány a Betheszda-fürdő mellett tisztelte Mária születésének helyét. Az 5. század elején Szent Anna tiszteletére templomot építettek, melynek felszentelésének évfordulóján (szeptember 8.) emlékeztek meg Mária születéséről.

A legismertebb "Máriás ájtatosság" a rózsafüzér, melyhez jeles helyi esemény is köthető: a Galga menti Élő Rózsafüzér Zarándoklat, aminek időpontja éppen a mostani hétvégére esik.

 

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
QUxLU

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18