Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya

2014. 21. hetének MŰTÁRGYA A TAVASZI MEGÚJULÁSBAN REJTŐZKÖDŐ,

TEREMTŐ ERŐ RAJZA - TÓTH MENYHÉRT: ALAK CÍMŰ műve - (1973) ceruza, papír / 29x21cm

A XX. századi magyar képzőművészet meghatározó alakjának egyetlen munkája található intézményünk képzőművészeti gyűjteményében.

Itteni érdekességét életművének az a sajátossága adja, amely a valóság értelmezésének, a valósághoz való viszony gyakorlati és morális összhangjának a magyar paraszti kultúrában őrzött lehetőségeit a jelen kor számára is aktuális érvényűnek mutatja be alkotásain.

A magyar paraszti kultúra gondolkodásmódja képes olyan tömbszerű egységben szemlélni az emberi létezést és annak természeti környezetét, mint amelynek modelljét Tóth Menyhért megrajzolta 1973-ban készített kompozícióján.

Pályájának szimbolikus, majd expresszív jellegű korszakai után jutott el

ahhoz a belső lényegre koncentráló ábrázolásmódhoz, amelyben lemondott a perspektíva keltette illúzióról, és frontális beállításban, két dimenzióra redukálva jelenítette meg alakjait. Egyre szűkszavúbbá, jelzésszerűbbé váló vonalaihoz a fehér színben tömörülő színkezelés társult.

A külső eseményeiben, formáiban sokszor bonyolultnak, áttekinthetetlennek tűnő természeti és társadalmi valóság, a szubjektum belső – a Teremtőre figyelő – szűrőjén át válhatott vizuálisan és morálisan is szinte kétpólusú egyszerűségben értelmezhetővé, kezelhetővé. /-bma-/

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
jUUfJ

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16