Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya

SZENT FLÓRIÁN ÜNNEPE ALKALMÁBÓL A HÉT MŰTÁRGYA egy DUDÁS JULI DÍSZTÁNYÉR (mázas kerámia, átmérő: 23cm) az Aszódi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalakulásának 100. évfordulójára.

A teremtett földi valóság elemi erőinek egyike a tűz, amely éltető és pusztító képességű is lehet. Ezért az emberi kultúra történetében éppen olyan nagy jelentősége van a tűz gyújtására, őrzésére és éltető kezelésére szolgáló lehetőségek megtalálásának, mint az oltására, pusztító hatásának megfékezésére felismert és gyakorlatban alkalmazott módszereknek.

Már az ókori római hadsereg kötelékében is külön egységet képviseltek a tűzoltók. Diocletianus császár birodalma Norcium tartományának elit tűzoltó alakulatát vezette a Zeiselmauer bei Tulln-ban (Ausztria) 240 körül született, különös tehetségű Flórián. A katolikus egyház szentként kezeli őt a korabeli keresztények üldözésével kapcsolatos feladatainak megtagadásáért és hitének halálbüntetést hozó megvallásáért. Emlékének megkülönböztetett tiszteletét indokolják azonban azok a személyéhez kötődő legendák is, amelyek azt mutatják, hogy hivatását egyéni találékonysággal és szenvedélyes elkötelezettséggel teljesítette: egy égő város, illetve a szénégető megmentése az imájának ereje mellett, szinte elenyésző tűzoltói beavatkozással.

Vértanúságának napján, május 4.-én már a halálát követő években megemlékeztek róla. Magyarországon a középkor vége óta találhatóak meg tiszteletének nyomai: katonai öltözékben megjelenített, dézsából vizet öntő alakja különböző épületek homlokzati szoborfülkéiben, belső tereiben.

Emberi és szakmai szellemi örökségének folytatását vállalták a XIX. század második felében létesült önkéntes tűzoltó egyesületek: az 1870-ben gróf Széchenyi Ödön vezetésével alakult első, budapesti, majd a röviddel ez után 1878-ban alapított Aszódi Önkéntes Tűzoltó Egylet, Osztroluczky Gyula parancsnokságával.

Ennek az eseménynek a 100. évfordulójára többféle megemlékező tárgy is készült. Közülük kiemelkedik az aszódi múzeum gyűjteményében őrzött Dísztál, amely a galgamácsai népművész, Dudás Juli alkotása. Öblének felső mezőjében folyó írásos felirat jelzi az ünnepi alkalom tényét, mezejének alsó ívén pedig az alkotó szignója látható. A tál öblének többi részét és a peremet is sűrűn borítja az érett kalászok és különböző virágok dekoratív kompozíciója. A növényi ornamentika igényes rendezettsége jelzi a tűzoltók mindenkori szolgálatának életet őrző, életet mentő értékét.

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
ymBjh

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16