Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya

Árpád-házi Szent Erzsébet 1231. november 16-án halt meg, huszonnégy évesen. Ünnepét a római naptár november 17-én hozza, Magyarországon 19-én szokás róla megemlékezni. Ez alkalomból a hét műtárgya a képen látható Szent Erzsébet szobor (m: 62 cm), mely az aszódi római katolikus plébánia jóvoltából került gyűjteményünkbe.
Erzsébet II. András királyunk és Merániai Gertrúd harmadik gyermekeként, Sárospatakon látta meg a napvilágot 1207-ben. Szentjeink közül talán ő az egyetlen, aki szélesebb ismertségre tett szert a katolikus egyházon belül. Állandó attribútuma a rózsa, mely legismertebb csodájához köthető. A legenda szerint kenyereket vitt a szegényeknek, mikor sógorával, Thüringiai Henrik gróffal találkozott. Annak kérdésére, hogy mit visz kosarában, Erzsébet tartva attól, hogy esetleg megtilthatják neki a jótékonykodást, azt válaszolta, hogy rózsákat. Mikor megmutatta, a kenyerek helyett illatos rózsák voltak kosarában. A csoda a magyarázat szerint azért történhetett, mert Isten nem akarta, hogy Erzsébet hazudjon.

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
pFXWN

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16