Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya Szent György napjára

Közeleg Szent György napja, melyet Európa nagy részén hagyományosan a tavasz kezdeteként tartottak számon. Nálunk és a környező népeknél e napon történt az állatok első kihajtása a legelőre. A néphit szerint az állatok gyarapodását szolgálta, ha mindezt zöld ággal végezték. A kihajtáshoz egyes tájakon egyéb rontáselhárító tevékenységet is kapcsoltak. Ilyen volt az állat tűzön, láncon, fejszén, vagy ekevason áthajtása valamint füstölése is. Ezekre az óvintézkedésekre nagy szükség volt, mert a hiedelem úgy tartotta, hogy a boszorkányok és a rontók ilyenkor fejtették ki ártó tevékenységüket, mely a tehénre vagy annak tejére irányult.

A pásztorok a kihajtást követően, dacolva az időjárás szélsőséges elemeivel, sokszor egészen ősz végéig a nyájjal éltek a szabadban. Ha kellett védték, ha kellett, gyógyították a jószágot. Egy ilyen pásztort és kutyáját ábrázolja Oszoli József, bagi fafaragó szobra is, melyet még magától az alkotótól sikerült a múzeum munkatársainak megvásárolnia az 1980-as években.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
JK4ro

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16