Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya: szarmata üvegkancsó

 

A kancsó különleges lelete annak a síregyüttesnek, amelyet 1985-ben Hévízgyörkön Tari Erzsébet tárt fel a Szent Márton templom alapozása alatt. A két sír egy harcos férfi és asszony - minden valószínűség szerint egy házaspár - maradványait és a velük eltemetett tárgyak együttesét rejtette. A sírok elhelyezése, a magaslaton való temetkezés sztyeppei szokás volt.

Az asszonyt a Kárpát-medencei szarmata nők tipikus viseletében hantolták el: ruhájának szegélyét számtalan színes gyönggyel hímezték ki és hosszan lecsüngő övét is különböző méretű és anyagú, ékes gyöngyökkel díszítették. A nő mellé helyezték a kozmetikai eszközeit tartalmazó veretes ládikáját és tükrét is. Fibulája keleti típusú, hasonló darabok a Sztyeppén voltak divatban. A képünkön látható mélybíbor üvegkancsó távoli – talán kis-ázsiai – műhelyből származó importtermék lehetett. Az egyfülű, kiöntős üvegkancsó formája a görög oinokhoék kialakítását követi. 

A beszédes leletek arra utalnak, hogy a házaspár feltehetőleg az Alsó Don - vidékéről érkező keleti hullámmal együtt vándorolt be a Kárpát-medencébe. A harcos talán a 2. század második felében részt vett az egész Római Birodalmat megrázó markomann-szarmata háborúkban, amelyek során a germánok és a szarmaták szövetségesekként harcoltak a rómaiak ellen. 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
fH5qP

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18