Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya Márton nap alkalmából

Márton pogány szülők gyermekeként látta meg a napvilágot a Pannonia provinciabeli Saváriában, mai nevén Szombathelyen. Éppen ezért hazánkban különös tisztelet övezi, a 2016-os évet pedig jubileumi évvé nyilvánították születésének 1700-adik évfordulója alkalmából.

A szent élete során rengeteg jócselekedetet és csodás tettet hajtott végre. Egyik leghíresebb és a művészeti alkotásokon gyakran ábrázolt jótéteménye, amikor köpenyét félbe vágva annak darabját egy kifosztott, didergő koldusnak adta. Aznap éjjel álmában Krisztus ebben a köpenyben jelent meg neki. Márton számos súlyos beteget is meggyógyított, halottakat támasztott fel, imáinak hatására pogány bálványok dőltek le.

A legenda szerint Márton 371-ben, Tours püspökévé választásakor tiltakozásul a libaólba próbált elrejtőzni, de a szárnyasok gágogásukkal elárulták.

A Márton napi népszokások eredete azonban ennél összetettebb. Már a római korban szokás volt november 11-én, a téli évnegyed első napján lakomát tartani az új termésből és az új borból. Általában libát fogyasztottak, Mars isten szent madarát, ami latinul úgy hangzik, hogy „avis martis”. Ebből lett „Márton madara”.

Márton napja a karácsonyt megelőző 40 napos böjt utolsó nagy ünnepe, ezért ezen a napon rendszeresek voltak a nagy lakomák és vásárok. Aszódon az év utolsó országos állat- és kirakodóvásárát is ekkor tartották. A tömött libát novemberben már le lehetett vágni, ezért minden bizonnyal ezt is árultak a vásárokon. Képünkön a liba szállítására alkalmas eszközt, egy libaülő kosarat látunk, melyet állandó kiállításunkon élőben is megtekinthetnek. Aki pedig otthonra is szeretne egyet, az a szombati mesterségbemutatónkon a kosárfonás alapjait is elsajátíthatja. (Az eseményről részletesebben itt olvashatnak.)

Addig is ne feledjék, „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
57e1Q

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16