Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya: levantei tallér

A jövő hétig még látogatható a ”Középkori pénzérmék a Magyar Királyságban és a Német-római Birodalomban” című kiállításunk (helyszín: Evangélikus Gyülekezeti terem). Ennek kapcsán választottuk gyűjteményünkből hét műtárgyának a képeken látható levantei tallért, melyet Mária Terézia regnálásának utolsó évében vertek (1780). Az apropót az is szolgáltatta, hogy 277 évvel ezelőtt ezen a napon (1740. október 20.) lépett trónra az említett uralkodónő.

A levantei tallér elnevezés onnan ered, hogy ez a nagyméretű ezüst érme (Átmérő: 4 cm) nemcsak az Osztrák Császárság, és a Magyar Királyság hivatalos pénze volt, de a nemzetközi kereskedelemben is óriási szerepet játszott. A levantei térség és Észak-Afrika legkedveltebb ezüstpénzei voltak, évtizedeken át több tízmilliós darabszámban verték őket. Számos országban a helyi pénznem mellett hivatalos fizetőeszköznek számítottak.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
SvIky

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18