Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya: Kis fakoporsó

 

Élt két évet Aszódon. Végzett vele az öregség”. Olvasható a koporsón. Habár ez a szöveg első látásra kicsit szomorúnak tűnhet, cseppet sem az, hiszen pusztán egy életszakasz, a katonaság végére utal. Honvédünk minden bizonnyal várta is a 730 nap leteltét, mert jobban szemügyre véve e heti műtárgyunkat, a koporsó belsejében felfedezhetjük a centit, amelynek vágásával a hátra lévő napokat tartották számon a leszerelésig. Volt mit számolni, hiszen a hetvenes években a sorkatonai szolgálat még két évig tartott! Maga a centi vágása egyfajta modern átmeneti rítus, mely az emberi élet egy fontos fordulójához, esetünkben a sorkatonai szolgálat végéhez kapcsolódik és a megszokott közösségtől való elválást készítette elő.

Amennyiben szeretnék ezt a kis emléktárgyat élőben is megtekinteni, szeretettel várjuk látogatóinkat a Volt egyszer egy helyőrség című kiállításunkra, melyet március 10-től tekinthetnek meg a Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény galériájában.

 

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
DmHPY

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18