Aktuális hírek

Vankóné Dudás Juli 100

Február 16-án 16:00-tól szeretettel várjuk Önöket Vankóné Dudás Juló születésének 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállítással egybekötött könyvbemutatóra. Helyszín: AVKK Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Galériája. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya Kertész Imre emlékére

Heti műtárgyunkkal, Vas Péter arcképével a néhány napja elhunyt Nobel-díjas íróra, Kertész Imrére valamint a holokauszt magyar áldozataira emlékezünk. A portré alkotója, Barlai Béla fénykép alapján utólag készítette el a festményt a fiúról, aki az auschwitzi táborban vesztette életét. Családja többi tagja: Vas (Klein) Ernő, Vas (Klein) Ernőné és Vas Éva szintén a holokauszt áldozatai lettek.

Ugyancsak Auschwitzba hurcolták el az akkor tizennégy éves Kertész Imrét, aki a koncentrációs táborból szerencsésen visszatérve irodalmi munkásságában többször feldolgozta a zsidó népirtás témáját. Legismertebb műve a Sorstalanság, melynek folytatásai A kudarc és a Kaddis a meg nem született gyermekért. Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért 2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott. Kertész Imre 2016. március 31-én, életének 87. évében távozott közülünk.

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
ylDlp

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16