Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya: Húsvéti üdvözlet

Közeledik a húsvét, ideje feladni az üdvözlő levelezőlapokat. Dudás Julihoz csatlakozva mi is kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk kedves olvasóinknak!

S hogyan zajlott a locsolkodás Galgamácsán? Szóljon erről maga Dudás Juló:  „Izgalmas volt a húsvét. Az étel, amit előre készítettek, bőségesen kitartott az ünnepekre. Húsvét hétfőn korán felkeltek a lányos háznál, mert azok a huncut legények az ágyban szerették volna a lányokat összeöntözni. (…) Régen igen durván öntözködtek a legények. Kihúzták a lányt a kúthoz, átöleltették vele a gémet és úgy öntözték rá a vizet. Ha az édesanya odament védeni a lányát, az is kapott egy vödörrel. (…) Lánykoromban is locsolkodtak, de vödörrel csak amolyan gőgös legénykék. Bögre volt minden legény kezében, de inkább ott használták, ahol éppen valami nézeteltérés volt. Szagosvizet minden legény tartott magánál, de egy kis friss kútvíz hagyományosabbá formálta az ünnepet. Volt, amikor négyszer is fel kellett törölni a szobát, úgy teleöntözték. (…) Minden csapattól egy bögrével kaptam. a végén csak vizes lettem. Heccből is jöttek meglocsolni. Ha szóltam érte, könnyen kifizettek: Juló néni, ez csak népszokás! Fejbólintva csak annyit szóltam: »ápoljuk gyerekek«.”

A jelenetet szerzőnk természetesen illusztrálta is, a locsolás azon pillanatát megörökítve, amikor az egyik legény éppen egy nagy vödör kútvízzel önti nyakon a tiltakozó leányt.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
1daxl

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16