Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

A hét műtárgya a Műemléki Világnap alkalmából

Közeledik a Nemzetközi Műemléki Világnap, melyet az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete, az ICOMOS javaslatára 1984 óta minden évben április 18-án ünneplünk. A kezdeményezéshez Magyarország már a meghirdetés évében csatlakozott, hogy ezáltal hazánkban is felhívja a figyelmet a műemlékvédelem fontosságára, lehetőségeire és szükségességére. Eheti műtárgyunk a város egyik legfontosabb műemlékének restaurálását és az azt követő avatóünnepséget idézi fel egy múzeumi dokumentum segítségével.

A barokk és copf stílusban épült Podmaniczky kastély nyugati szárnya, a Sándor-szárny dísztermét Kracker János Lukács és Zách József díszítette lélegzetelállító freskókkal 1776-ban. A látszat-architektúra felett lebegő allegorikus jelenet a Hit, a keresztény erények diadalát ábrázolja a pogány bűnök felett. A fő alakok mellett a keresztény erényeket szimbolizáló ember- és állatalakok, a párkányt áttörve a bűnt megtestesítő démonok és ördögök láthatóak. A boltozat négy sarkában az Idő, a Tudomány, a Művészet és a Hírnév allegórius figurája kapott helyet.

Sajnos a kastély jelenleg csak kivételes alkalmakkor látogatható, de mindenkit arra buzdítunk, hogy a hétvégén keresse fel Aszód, vagy valamely környékbeli település műemlékeit. A kerékpározás szerelmeseinek ajánljuk figyelmébe a hétvégi Görökség túránkat, mely során Domony és Galgagyörk örökségét ismerhetik meg.

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
C8PB1

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18