Aktuális hírek

Magtól a kenyérig

Új időszaki kiállítás, mely a betakarítási munkálatokba enged bepillantást a Galga-mentén az elmúlt bő száz évben. | > |

Eseménynaptár

A dohánymentes világnap alkalmából

„A dohány őshazája Dél-Amerika, ahol az indiánok jóval a földrész felfedezése előtt vették kultúrába. Már az első európai utazók leírták és igen hamar áthozták kontinensünkre, ahol a 16. század folyamán portugál-spanyol, illetve angol közvetítéssel gyorsan elterjedt a dohányzás szokása. Népszerűsége hamarosan ellenszenvet is váltott ki. Némely országokban, mint rossz és káros szokást (szokatlan használati mód, füstszívás stb.) tilalmazták és üldözték. Azonban sok pártfogója akadt, akik gyógyszerként, tisztító, gond- és éhségűző voltát dicsérték. Így a 17. század végére egész Európában meghonosodott a dohányzás.” (Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon I. 594. old.)

A képen látható kézi dohányvágót a 19. század végétől használták Aszódon. A deszkára szerelt csuklós penge segítségével vágták apróra a dohány levelét a későbbi könnyebb felhasználhatóság érdekében. Remélhetőleg előbb-utóbb minden dohányzással kapcsolatos eszköz a képen látható tárgy sorsára jut és múzeumi darabbá, régmúlt idők mementójává válik.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
phXrZ

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 8-16
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
8-16