Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

A betegek világnapja alkalmából

A közelgő betegek világnapja alkalmából a képen látható burzákat választottuk gyűjteményünkből a hét műtárgya rovatunkba. A burza a betegek áldoztatásánál használt nyakba akasztható, leginkább selyem, bőr vagy műbőr tasak, amelyben az úton lévő katolikus papok az Oltáriszentséget tárolták. A burza elnevezés az olasz „borsa”, erszény szóból származik.

II. János Pál pápa kezdeményezésére 1993-tól február 11-e a betegek világnapja. 1858-ban ezen a napon jelent meg  Soubirous Bernadettnek, egy 14 éves francia lánynak Lourdes-ban a Szűzanya, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt. E helyen 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott. A Lourdes-ba zarándoklók száma évente több millióra tehető és számos csodás gyógyulást jegyeztek fel az idők során a forrásnál.


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
dnukS

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18