Aktuális hírek

Ünnepi nyitvatartás

Kedves Olvasóink, tisztelt Látogatók!   Szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy 2018. október 31-től november 4-ig a könyvtár zárva tart. Nyitás november 5-én 10 órakor. A múzeum november 1-től november 4-ig zárva tart. Nyitás november 5-én 8 órakor. | > |

Eseménynaptár

150 éves lenne az Osztrák-Magyar Monarchia

150 éve, 1867 július 28-án alakult meg hivatalosan az Osztrák–Magyar Monarchia, amikor Ferenc József, Ausztria császára és Magyarország királya aláírásával szentesítette a Habsburg Birodalom és a Magyar Királyság között létrejött kiegyezés törvényeit és rendelkezéseit.

Ferenc József megkoronázása a hivatalos megalakulást megelőzően, már június 8-án megtörtént, a képen látható érme ennek állít emléket.

A kiegyezés értelmében az új birodalom dualista szerkezetű lett, kimondta Magyarország alkotmányos és önkormányzati önállóságát. Az ország belpolitikai ügyeit a saját minisztériumai vihették, azonban a hadsereg vezetőjeként Ferenc József kezében jelentős hatalom maradt. Emellett előszentelési joggal is rendelkezett, azaz csak akkor kerülhetett egy törvényjavaslat tárgyalásra a magyar országgyűlésbe, ha azt a király jóváhagyta.

A politikai kiegyezés mellett a gazdasági kiegyezés is megtörtént, a közös ügyek rendezésére kvótarendszert állítottak fel, a költségek 30%-át állta Magyarország (később ez 36,4-re nőtt) és vámszövetséget kötöttek. A gazdasági kiegyezés tíz évente került meghosszabbításra.

Az Osztrák-Magyar Monarchia különleges, kettős dualista államszövetsége 1918-ig állt fenn, a megállapodást végül a Wekerle-kormány mondta fel. Hamarosan az egész birodalom felbomlott, I. Károly osztrák császár ( Magyarországon IV. Károly király) pedig lemondott uralkodói jogairól.

 


Hozzászólások

Nincs hozzászólás!


A hozzászólása moderálásra várakozik!
htPlU

Hírlevél

Nyitvatartás

Városi Könyvtár
hétfő, kedd, csütörtök,
péntek 10-18
szombat 9-13
szerda, vasárnap zárva

 

Petőfi Közérdekű Muzeális Gyűjtemény
nyári nyitva tartás
április 1-október 31.
hétfő - péntek 9-17
szombat 9-15
vasárnap zárva

téli nyitva tartás
november 1-március 31.
hétfő – péntek 8–16
szombat – vasárnap zárva

ünnepi nyitva tartás
március 15., augusztus 20., október 23.
10-18